Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Καλή είναι η οικολογία αλλά δεν πρέπει να καταντά οικολαγνεία

Διατεθειμένη να  καταθέσει εκ νέου την επίμαχη ρύθμιση για τη δόμηση σε περιοχές Natura εμφανίστηκε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου. Νωρίτερα, συμβιβαστική πρόταση επί της ρύθμισης, συνάντησε έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όταν παρουσιάστηκε στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα του κόμματος.



Η κ. Μπιρμπίλη δέχτηκε ενστάσεις επί της διάταξης του άρθρου 9 του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα, που προβλέπει αύξηση της αρτιότητας των οικοδομήσιμων οικοπέδων στις περιοχές Natura, από 4 στρέμματα στα 10 στρέμματα

Η υπουργός δήλωσε: "Κατανοώ ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για το σοκ της πλήρους κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης. Όταν όμως αποφάσισαν οι προηγούμενοι υπουργοί να νομοθετήσουν για τα 4 στρέμματα εκτός σχεδίου, νομοθετήθηκαν και πάρα πολλές παρεκκλίσεις και κατατμήσεις"."Πράγματι, δεν μπορεί ο νομοθέτης να αλλάζει με νόμο τον οικογενειακό προγραμματισμό των συμπολιτών του", είπε η κ. Μπιρμπίλη.

Και πρόσθεσε: "Μπορεί να βρεθεί πρόταση «από δω και πέρα 10 στρέμματα» με Προεδρικά Διατάγματα, όπου θα μπορούμε να καθορίσουμε ακόμα αυστηρότερες αρτιότητες σε ορισμένες περιοχές, να δεσμευτεί το υπουργείο να κοιτάξει με προτεραιότητα τις περιοχές με μεγάλες οικιστικές πιέσεις, κι εκεί να αφήσουμε ως παρέκκλιση από τα 10 στρέμματα, μόνον τα 4 στρέμματα".


Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Δριβελέγκας ανέφερε: "Να φύγει από το μυαλό το δικό σας (και αναφέρομαι κυρίως για όσους βρίσκονται έξω από αυτή την αίθουσα) ότι οι βουλευτές είναι υποχείρια κάποιων τοπικών μικροκομματικών συμφερόντων". Παρατήρησε δε ότι "οι βουλευτές της Περιφέρειας, δεν έχουν λιγότερη ευαισθησία για το περιβάλλον από κάποιους που ζουν στην Κυψέλη".

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Γιουματζίδης, απέφυγε να αναφερθεί στο επίμαχο άρθρο, καθώς η συζήτηση γινόταν επί της αρχής του νομοσχεδίου, αναφέροντας ωστόσο πως "δεν αρνούμαι ότι υπερασπίζομαι τις απόψεις του νομού μου - γι’ αυτό με εξέλεξαν άλλωστε".

"Αδυναμία του άρθρου 9, είναι η ισοπέδωση των περιοχών Natura, εφ’ όσον γνωρίζουμε πως δεν είναι όλες ίδιες" παρατήρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ν. Ζωίδης ζήτησε από την υπουργό, να τείνει ευήκοον ους στις παρατηρήσεις των βουλευτών.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση για τη δόμηση στις περιοχές Natura είχε συναντήσει εξ' αρχής έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις

Το απόγευμα της Τρίτης, η κ. Μπιρμπίλη παρουσίασε μία συμβιβαστική πρόταση ενώπιον του Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ. Αυτή προέβλεπε να μπορούν να χτίζουν και όσοι έχουν εκτάσεις από 4 στρέμματα στις εν λόγω περιοχές μέχρι ωστόσο την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η ρύθμιση δεν έγινε δεκτή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ορισμένοι εκ των οποίων άσκησαν έντονη κριτική για τους χειρισμούς και τις προτάσεις της κ. Μπιρμπίλη.

Ο Γιάννης Βούρος (Β΄ Αθηνών) τόνισε χαρακτηριστικά ότι "καλή είναι η οικολογία αλλά δεν πρέπει να καταντά οικολαγνεία", ενώ πρόσθεσε ότι "δεν μπορεί να σκέφτεται που θα γεννήσει ένας πελεκάνος και ένα αναπτυξιακό σχέδιο να τινάζεται στον αέρα".

Ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης (Κοζάνης),ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι άδικο και δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο για όλες τις περιοχές NATURA.

Έντονη ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή Ζακύνθου Δημήτρη Βαρβαρίγου, ο οποίος, κατά πληροφορίες, είπε απευθυνόμενος στην υπουργό Περιβάλλοντος: "Δεν μας ακούτε και δεν μας λαμβάνετε υπόψη σας. Δεν μας θεωρείτε συμμάχους και μας έχετε στην λογική της ομηρίας".

Ωστόσο δεν έλειψαν και οι απόψεις που υποστήριξαν την αρχική πρόθεση της κ. Μπιρμπίλη η ρύθμιση για τα 10 στρέμματα να ισχύσει και για τα υπάρχοντα οικόπεδα.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ετέθη μεταξύ άλλων από τους βουλευτές Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη και Χρήστο Μαγκούφη και το ζήτημα του τρόπου και των προϋποθέσεων με τους οποίους καθορίστηκαν οι ζώνες NATURA, αλλά η υπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι αυτό έχει πια γίνει δεκτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν.

Η πρόταση που παρουσίασε η κ. Μπιρμπίλη προβλέπει ότι διατηρείται το δικαίωμα όσων κατέχουν σήμερα 4 στρέμματα να οικοδομήσουν, αλλά από την ψήφιση του νόμου για τη βιοποικιλότητα και μετά το δικαίωμα θα το έχουν μόνον όσοι κατέχουν οικόπεδα έκτασης 10 στρεμμάτων.

Η τελική επεξεργασία της έγινε σε σύσκεψη - πριν τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα - στην οποία συμμετείχαν η υπουργός Περιβάλλοντος και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σηφουνάκης, η διευθύντρια της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Ρ. Βάρτζελη, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μ. Καρχιμάκης και ο γραμματέας της ΚΟ Β.Έξαρχος.

Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την βιοποικιλότητα επηρεάζουν περίπου 200.000 ιδιοκτησίες

Τι υποστηρίζουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, η εισηγήτρια της ΝΔ, Διονυσία Αυγερινοπούλου, δήλωσε πως το κόμμα της θα υπερψηφίσει επί της αρχής, μονάχα σε περίπτωση που αποσυρθεί ή αλλαχθεί η επίμαχη διάταξη, την οποία χαρακτήρισε "άδικη και αντικοινωνική".

Η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) δήλωσε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει "σωρεία κερκόπορτες για περαιτέρω «εμπορευματοποίηση της βιοποικιλότητας» - και κατ’ ουσίαν επικυρώνει τις προηγούμενες ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ και το fast track".

Όσο για την επίμαχη διάταξη είπε ότι "κάποιος που δεν θα μπορεί να αγοράσει τα στρέμματα που του λείπουν για να φθάσει τα 10, αναγκαστικά θα τα πουλήσει, προσφέροντας στο μεγάλο κεφάλαιο φτηνή γη σε περιοχές φιλέτα".

Την αναγκαιότητα "να μην ανοίξει ο δρόμος για την υπερσυσσώρευση γης στο μεγάλο κεφάλαιο" τόνισε η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ).

Για "οικολαγνεία χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ζώσα οικονομική πραγματικότητα" κατηγόρησε την υπουργό ο Αστέριος Ροντούλης (ΛΑΟΣ).
www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου