Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ανακλήθηκε η Πολεοδομική Μελέτη του Παραθερ Οικοδομικού Συνεταιρισμού "Υπαξιωματικών και Αστυφυλάκων τέως Αστυνομίας Πόλεων στο Μώλο

Στην ανάκληση της Πολεοδομικής Μελέτης του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού "Υπαξιωματικών και Αστυφυλάκων τέως Αστυνομίας Πόλεων Συν ΠΕ", προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Πρόκειται για Πολεοδομική Μελέτη η οποία εγκρίθηκε το 2007 (Υπουργική Απόφαση υπ' αρ. 37620/5.9.2007, ΦΕΚ438 ΑΑΠΘ/14.9.2007) και αφορά σε έκταση 299 στρεμμάτων στη θέση "Κάμπος" του Δήμου Μώλου στη Φθιώτιδα. Οι λόγοι που επέβαλλαν την ανάκληση της μελέτης

- Η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται εντός των ορίων της περιοχής που έχει ενταχθεί από το 2006 στο δίκτυο Natura 2000. Ειδικότερα βρίσκεται εντός του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας GR2440002 "Κοιλάδα και εκβολές Σπερχειού - Μαλιακός Κόλπος" ο οποίος περιλαμβάνεται στον ομώνυμο κατάλογο που εγκρίθηκε στις 19/7/2006 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα ένα τμήμα, των 299 στρεμμάτων που αφορά η μελέτη, εντάσσεται στη ζώνη απόλυτης προστασίας του προγράμματος σύμφωνα με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΜΠ).

- Επιπλέον το τμήμα αυτό, η Πολεοδομική Μελέτη το εντάσσει με τον όρο "κοινόχρηστος χώρος - χώρος πρασίνου", αφήνοντας ουσιαστικά "ανοιχτό" το ενδεχόμενο αλλοίωσης του χαρακτήρα της περιοχής καθώς βάση της νομοθεσίας θα επιτρεπόταν η δημιουργία ορισμένων κατασκευών.

- Ακόμη και στην περίπτωση που εξαιρεθεί από την Πολεοδομική Μελέτη το τμήμα που βρίσκεται εντός της ζώνης απόλυτης προστασίας του δικτύου Natura 2000, δεν περιλαμβάνεται ζώνη προστασίας ανάμεσα στον οικισμό και την προστατευμένη περιοχή. Σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (3955-6/1995 και 4220/2005) κατά τις οριοθετήσεις οικισμών θα πρέπει τα όρια τους να τοποθετούνται σε απόσταση ικανή από οποιοδήποτε βιότοπο ώστε να διασφαλίζεται το απρόσβλητο των οικοσυστημάτων από τις επιπτώσεις λειτουργίας των οικισμών.

- Τέλος, στην συγκεκριμένη περίπτωση του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού "Υπαξιωματικών και Αστυφυλάκων τέως Αστυνομίας Πόλεων Συν ΠΕ", στην Πολεοδομική Μελέτη προβλέπονταν αποστραγγιστικά έργα που ενδεχομένως θα επηρέαζαν αρνητικά την προστατευμένη περιοχή.

πηγή: Lamia News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου