Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Φθιωτική Αναπτυξιακή ΑΕ: Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στη Π.Ε. Φθιώτιδας 2011



Υπεγράφη την 1 Ιουνίου και ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Π.Ε. Φθιώτιδας και πιο συγκεκριμένα στους έξι δήμους Δομοκού, Λαμιέων, Λοκρών, Μακρακώμης, Μώλου – Αγ. Κωνσταντίνου και Στυλίδας, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή των ορυζώνων (Ανθήλης, Ροδίτσας και Φακίτσας) και της παραλιακής ζώνης της Π.Ε.

Στόχος του έργου είναι η μείωση της ενόχλησης και η προστασία της Δημόσιας Υγείας κατοίκων και επισκεπτών. Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και από τους Δήμους του νομού. Υποστηρίζεται διοικητικά και διαχειριστικά από την Φθιωτική Αναπτυξιακή.

Η μέθοδος που εφαρμόζεται είναι η προνυμφοκτονία (καταπολέμηση του κουνουπιού στο στάδιο της προνύμφης μέσα στο νερό). Σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια είναι σήμερα πλέον αποτελεσματική, οικονομική και λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον μέθοδος, που παράλληλα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Οι εστίες των προνυμφών εντοπίζονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση από ειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Οι επιφάνειες για ψεκασμό οριοθετούνται, εμβαδομετρούνται και ακολουθεί ο ψεκασμός των προνυμφών. Ο ψεκασμός πραγματοποιείται στον κατάλληλο χρόνο (κατά τη διάρκεια των πρώτων προνυμφικών σταδίων) με τα κατάλληλα εντομοκτόνα (προνυμφοκτόνα κουνουπιών Δημόσιας Υγείας, κυρίως αναστολείς χιτίνης και βιολογικά σκευάσματα).

Οι δράσεις καταπολέμησης αφορούν κύρια τους ορυζώνες, το μεγάλο υγροτοπικό σύστημα του δέλτα του Σπερχειού καθώς και τα μικρότερα παράκτια υγροτοπικά συστήματα. Τα υγροτοπικά αυτά συστήματα έχουν χαρτογραφηθεί και γίνονται εβδομαδιαίες δειγματοληψίες για τον εντοπισμό προνυμφών κουνουπιών. Παράλληλα, σε εβδομαδιαία βάση θα παρακολουθούνται οι σημαντικές εστίες αναπαραγωγής στο περιαστιακό σύστημα των δήμων, οι οποίες χαρτογραφούνται και ελέγχονται για την ύπαρξη προνυμφών. Ψεκαστικές εφαρμογές θα γίνονται εφόσον χρειάζεται, με βάση τα δεδομένα της προηγηθείσας δειγματοληψίας. Οι ψεκασμοί θα πραγματοποιούνται με ελικόπτερο στους ορυζώνες και σε εκτεταμένης επιφάνειας εστίες του φυσικού συστήματος, ενώ οι ψεκασμοί σε εστίες του περιαστικού συστήματος που είναι περιορισμένης έκτασης θα γίνονται με χρήση επίγειων ψεκαστικών μέσων.

Το έργο θα περιλάβει την αντιμετώπιση των εστιών μέσα σε κατοικημένους χώρους, στην Λαμία αλλά και σε οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Για την αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων όχλησης, λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης κοινού χωρίς χρέωση. Οι κάτοικοι μπορούν να καλούν στη γραμμή 800 11 244 24 στην περίπτωση που διαπιστώσουν σημαντική όχληση κουνουπιών. Εξειδικευμένα συνεργεία, χωρίς χρέωση, διερευνούν την περιοχή και πραγματοποιούν τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΠΑΦΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
www.lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου