Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Προς αναθεώρηση η ειδική περιβαλλοντική μελέτη της NATURA Σπερχειού - Μαλιακού

Σύσκεψη για ζητήματα που αφορούν τις περιοχές NATURA που ανήκουν στο Δήμο Λαμιέων πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιώργου Κοτρωνιά, με την συμμετοχή του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΣ Αποστόλη Καραναστάση, Διευθυντών Διευθύνσεων των αρμοδίων Υπηρεσιών (Αγροτικής Ανάπτυξης Καρνάβας Γιάννης, Πολεοδομίας Γραμματίκα Δήμητρα, Πολεοδομίας Σαμούρης Χαράλαμπος) και του Αντιδημάρχου Παναγιώτη Ευαγγελίου.

«Αυτό που προκύπτει, και συμφωνούμε, είναι ότι με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στην περιοχή οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μία αναδιάρθρωση – τροποποίηση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι γνωστό ότι υπήρχε ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ και ως εκ τούτου, όσον αφορά τις χρήσεις στην περιοχή δινόντουσαν κατευθύνσεις και δεν υπήρχε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για τις δραστηριότητες, τις οποίες ήθελε ο καθένας να αναπτύξει. Επειδή προκύπτει ότι στο προσεχές διάστημα το ΥΠΕΚΑ θα προβεί στη νέα πρόταση για το τμήμα αυτό της περιοχής ΝATURA, όλοι οι φορείς μαζί οφείλουμε να έχουμε μια ενιαία πρόταση που θα διασφαλίζει και την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά πάνω απ’ όλα περιοχές που βρίσκονται στην Α’ Ζώνη (Μαλιακός) και περιοχές όπως του Σπερχειού» τόνισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Α. Καραναστάσης.

Απ’ την πλευρά του ο Γ. Κοτρωνιάς ξεκαθάρισε ότι την κοιλάδα του Σπερχειού «δεν θέλουμε να την κάνουμε νέα ΒΙΠΕ. Αντίθετα θέλουμε να αναπτυχθεί αυτή και η κοιλάδα να έχει τη χρήση που πρέπει στον πρωτογενή τομέα. Δεν μπορεί ένας αγρότης να θέλει να παράξει και να τυποποιήσει και να μην μπορεί να το κάνει. Δεν μπορεί να θέλουμε ανάπτυξη των ιαματικών και αυτά να βρίσκονται μέσα σε περιοχή NATURA. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για γεωθερμία και να μην μπορούμε να κάνουμε μια εγκατάσταση εκεί. Είναι δυνατόν να μην μπορούμε να κάνουμε αρδευτικά έργα; Εμείς μιλάμε για αγροτουρισμό, οικοτουρισμό και κατοικία, όχι για βιομηχανία. Παράλληλα δεν είναι δυνατόν να έχουμε δυο φορείς για τον Εθνικό Δρυμό Οίτης και για τη διαχείριση της NATURA στο Σπερχειό. Θα προτείνουμε έναν ενιαίο φορέα. Πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε την υφιστάμενη κατάσταση δίνοντας ελπίδα και βιωσιμότητα στους οικισμούς γύρω απ’ το Σπερχειό, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον».

paratiritisfthiotidas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου