«Τα δάση που χάνονται» είναι ένα μόνιμο ρεφρέν των πάσης φύσεως εραστών της οικολογικής «καταστροφολογίας»
Ομως τα δάση δεν χάνονται, αλλά... αυξάνονται, ενώ οι έρημοι συρρικνώνονται, όπως δείχνει η δεύτερη κατά σειρά μελέτη της πλανητικής βλάστησης. Επιστήμονες (ομάδα Λιου) δημοσίευσαν μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Geographical Sciences», αφού εξέτασαν δεδομένα από δορυφόρους που καταγράφουν τη φωτοσυνθετική δραστηριότητα των φυτών. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα: η φωτοσύνθεση στον πλανήτη αυξήθηκε μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια.
Η συλλογή δεδομένων γίνεται από τα όργανα του δορυφόρου SeaStar μέσω του πρωτοκόλλου SeaWifs που καταγράφει τη φυτική μάζα του πλανήτη. Η συλλογή στοιχείων άρχισε το 1997.
Οι επιστήμονες όμως δεν αρκέστηκαν στην επεξεργασία των στοιχείων από τον SeaStar, αλλά ανέπτυξαν και μια πρόσθετη μέθοδο καταμέτρησης και υπολογισμού, που ονόμασαν Δείκτη Εμβαδού Φυλλώματος (Leaf Area Index). Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο Δείκτης δείχνει μια άνοδο της βλάστησης στη Γη συνολικά.
Γιατί άραγε αυξάνεται η βλάστηση στον πλανήτη, κόντρα στις προβλέψεις; Κανείς δεν ξέρει σίγουρα τα άμεσα αίτια. Εικάζεται ότι η αύξηση οφείλεται στην άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της Γης, όμως από το 1998 υπάρχει μια στασιμότητα στην άνοδο αυτή. Αλλοι εικάζουν ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα είναι το αίτιο. Το διοξείδιο του άνθρακα εισπνέεται από τα φυτά, και σε συνδυασμό με το νερό και το φως του ήλιου φωτοσυνθέτει ενέργεια για τα φυτά. Το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε από 250 μέρη ανά εκατομμύριο τον 19ο αιώνα στα 380 μέρη σήμερα. Ομως η αύξηση του πρασίνου δεν ακολούθησε την αύξηση του διοξειδίου σε περασμένα χρόνια. Αντίθετα, στην δεκαετία του 1960 είχε παρατηρηθεί μια επέκταση των ερήμων, που έδωσε βάση για τη θεωρία της «ερημοποίησης» και βήμα έκφρασης για τους απανταχού καταστροφολόγους.
Οι επιστήμονες δηλώνουν:
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα περασμένα 26 χρόνια ο Δείκτης Εμβαδού Φυλλώματος έχει αυξηθεί με βαθμό 0,0013 ετησίως σε όλο τον πλανήτη. Η μεγαλύτερη αυξητική τάση είναι 0,0032 ανά έτος στα μέσα και ψηλά γεωγραφικά πλάτη, βόρεια των 30 μοιρών. Ο Δείκτης έχει αυξηθεί αισθητά στην Ευρώπη, Σιβηρία, Ινδική χερσόνησο, Αμερική, Νότιο Καναδά, στο νότιο μέρος της Σαχάρας, τη Νοτιοδυτική Αυστραλία και τη λεκάνη Καλαγκάντι. Εχει μειωθεί στη Νοτιοανατολική Ασία, Νότια Κίνα, Νότιο Αμερική και στην Αρκτική».
Η λεκάνη Καλαγκάντι είναι η έρημος Καλαχάρι στη Νότιο Αφρική. Μαζί με τη Σαχάρα και την Αυστραλία αποτελούν ερήμους που συρρικνώνονται. Εδώ έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα που αντιβαίνουν τη δημοφιλή θεωρία περί ερημοποίησης. Οπως έχουμε και αποτελέσματα που δείχνουν ότι η Ευρώπη πρασινίζει και δεν χάνονται τα δάση, όπως θέλουν μερικοί να προβάλλουν στα ΜΜΕ. Τα ψυχρά στοιχεία του δορυφόρου δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε το άρθρο που είχαμε παλιότερα στο «Εθνος-Κυνήγι» για τη μελέτη του καθηγητή Reiter του Ινστιτούτου Παστέρ, σχετικά με την αύξηση των ζωοανθρωπονόσων στη δεκαετία του 1990. Ο καθηγητής είχε εντοπίσει το αίτιο στην ΑΥΞΗΣΗ του πρασίνου στην Ανατολική Ευρώπη, μετά την πτώση των καθεστώτων και την εγκατάλειψη των κρατικών αγροκτημάτων. Τα αγροκτήματα λόγγωσαν, το πράσινο αυξήθηκε και μαζί με αυτό αυξήθηκαν τα τρωκτικά και τα τσιμπούρια.
Οποια και να είναι τα ακριβή αίτια της αύξησης της φυτοκάλυψης στη Γη, το αποτέλεσμα είναι θετικό. Επίσης η μελέτη, όπως και άλλες που καταγράφουν την ίδια τάση, δείχνουν το μέγεθος της πλάνης που δέρνει μερικά υπουργεία, μερικούς δικαστικούς και πολλούς από τους δήθεν οικολόγους. Ο πλανήτης δεν τελεί υπό εξαφάνιση, όπως συμφέρει μερικούς να προπαγανδίζουν. Αυτό που τελεί υπό εξαφάνιση είναι η περιβαλλοντική σοβαρότητα.
Νικήτας Κυπρίδημος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νίκος Κράλλης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νίκος Κράλλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου