Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ιστορικής σημασίας για το μέλλον της χώρας μας η σημερινή σύνοδος κορυφής. Τι προβλέπει το Γαλλογερμανικό σχέδιο

Στις 14:00 το μεσημέρι ξεκινά η σύνοδος κορυφής της Ευρώπης προκειμένου να βρεθεί βιώσιμη λύση για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και να αποτραπεί η εξάπλωση του προβλήματος και σε άλλες χώρες της ζώνης του Ευρώ όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία,το Βέλγιο ακόμη και η Γαλλία. Σαρκοζί και Μέρκελ , χθες το βράδυ, κατέληξαν σε συμφωνία για το ελληνικό πρόβλημα χρέους, έπειτα από πολλές ώρες συνομιλιών, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας. Μάλιστα παρά τη συμμετοχή του Ζ.Κ. Τρισέ στη συνάντηση, σύμφωνα με Γάλλους Αξιωματούχους, δεν σημαίνει ότι η ΕΚΤ συναίνεσε ή ότι θα συμμετάσχει στην λύση.
Παρίσι και Βερολίνο κατόρθωσαν να φθάσουν σε «κοινή θέση» ως προς τη στήριξη της Ελλάδας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.
Η συμβιβαστική πρόταση, για την οποία δεν έχουν δοθεί στοιχεία για το τι περιλαμβάνει, θα αποτελέσει βάση διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής. Η γαλλική αντιπροσωπεία έκανε λόγο για Γαλλο - Γερμανική συμφωνία και όχι για μία συμβιβαστική λύση με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που -σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων- σημαίνει ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν τυγχάνει απαραιτήτως της εγκρίσεως της ΕΚΤ.
Σενάριο 1ο
Όπως μεταδίδουν οι New York Times, από τη γαλλική προεδρία ανακοινώθηκε πως η συμφωνία που επετεύχθη περιλαμβάνει τη συμμετοχή των τραπεζών στο νέο πακέτο διάσωσης, καθώς και ότι η πρόταση παρουσιάστηκε στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Σενάριο 2ο
Σύμφωνα με τους Financial Times, το σχέδιο που παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος στην Γερμανίδα καγκελάριο προβλέπει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με 71 δισ. ευρώ από ξένους πιστωτές (πιθανότατα χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ), καθώς και τη φορολόγηση των τραπεζών στις χώρες της ζώνης του ευρώ -μέτρο που θα μπορούσε να αποφέρει περί τα 50 δις. ευρώ. Τα έσοδα αυτά, τονίζει η εφημερίδα, θα χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά του 20% του ελληνικού χρέους. Επίσης, η γαλλική πρόταση προβλέπει την ανταλλαγή ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές με νέα ομόλογα, διάρκειας 30 ετών. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 90 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η απόφαση για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα που θα αποτρέψει μία χρεοκοπία.
www.fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου