Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ,
κατά τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συνεδρίασής του, συζήτησε διεξοδικά το
κρίσιμο ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών, με βάση τις πληροφορίες που
διέρρευσαν και διαρρέουν στον ημερήσιο Τύπο και τα άλλα Μέσα Μαζικής
Ενημέρωσης και επικύρωσε την παρέμβαση του προεδρείου της ΠΑΣΕΓΕΣ ως
προς τα συζητούμενα μέτρα, τονίζοντας ότι η διαρρέουσα δέσμη μέτρων σε
βάρος των αγροτών, πέραν εκείνων που περιλαμβάνονται στον πρόσφατο Νόμο
του Μνημονίου, τα οποία αφαιρούν 1 δις ευρώ και πλέον από το αγροτικό
εισόδημα, θα επιδράσουν αρνητικά όχι μόνο σε περαιτέρω μείωση της
αγροτικής παραγωγής αλλά στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στο σύνολό
του, θέτοντας σε κρίση την διατροφική επάρκεια της χώρας.
Εργασιακά
Ταυτόχρονα, το ΔΣ συζήτησε τον προϋπολογισμό της οργάνωσης για το έτος 2013 και με δεδομένες τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις αποφάσισε τη δραστική μείωση των εξόδων Διοίκησης, αλλά και την προσαρμογή των μικτών αποδοχών του προσωπικού της ΠΑΣΕΓΕΣ, στο Νόμο 4093 – Νοέμβρ. 2012 αλλά και σύμφωνα με την πρόταση της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης που υποβλήθηκε στην ΟΣΕΓΟ και σε όλες τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις της χώρας από το Μάιο του 2012.
Η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ στις 22/11
Το θέμα της φορολόγησης των αγροτών, με βάση αυτά που διαρρέουν στις εφημερίδες (προφανώς από κυβερνητικούς κύκλους), εξέτασε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το Προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Τρία είναι τα κρίσιμα ζητήματα.
Πρώτο, σε ότι αφορά την τήρηση των βιβλίων η ΠΑΣΕΓΕΣ λέει κατ’ αρχήν ναι, αλλά αυτό βεβαίως με ορισμένες αρχές και προϋποθέσεις, όπου να διευκρινίζεται με απόλυτη σαφήνεια τι θα αναγνωρίζουν ως έξοδα και να εξαιρεί από αυτή την υποχρέωση τους μικρούς παραγωγούς, όπως επίσης να υπάρχει και ένα αφορολόγητο ποσό για τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών και να μην επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ.
Δεύτερον, η ΠΑΣΕΓΕΣ θεωρεί δυσβάσταχτο το συντελεστή φορολόγησης 13% που διαρρέει το Υπουργείο το οποίο προφανώς δε λαμβάνει υπόψη του τα ακόλουθα:
-Η γεωργία είναι εκτεθειμένη περισσότερο από κάθε άλλη παραγωγική και
οικονομική δραστηριότητα στο διεθνή ανταγωνισμό με βάση τις συμφωνίες
του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Άλλωστε και οι άμεσες
εισοδηματικές ενισχύσεις από πλευράς Ε.Ε., αναγνωρίζουν τις αρνητικές
επιπτώσεις που υφίσταται η ευρωπαϊκή και η ελληνική γεωργία από τον
ανταγωνισμό και δίδονται ως απώλεια εισοδήματος από τους παραπάνω
λόγους.
-Είναι εκτεθειμένη στους κινδύνους των φυσικών καταστροφών και στις
κλιματικές αλλαγές, που σε αυτή την περίπτωση τα εργαλεία προστασίας
(ΕΛΓΑ, ΠΣΕΑ), μόνο ένα μέρος των ζημιών καλύπτουν
-Υπενθυμίζουμε ότι το αγροτικό εισόδημα, υπολείπεται κατά 40% περίπου του μέσου μισθού στην οικονομία.
Τρίτο, θεωρούμε ως απαράδεκτη και παράλογη και όχι απλά κρίσιμη, τη σκέψη του Υπουργείου να φορολογήσει τα παραγωγικά αγροτεμάχια των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Είναι άλλο πράγμα να φορολογείς το οικονομικό αποτέλεσμα που προκύπτει από τα μέσα παραγωγής, γεγονός θεμιτό και λογικό και άλλο να φορολογείς τα ίδια τα μέσα. Η πρόταση αυτή είναι πέρα για πέρα αντιαναπτυξιακή και φυσικά θεωρούμε άκρως υποκριτικό όταν η Κυβέρνηση και γενικά το πολιτικό σύστημα, διακηρύσσει ότι η αγροτική οικονομία θα είναι ένας από τους νέους ισχυρούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας. Με το παραπάνω μέτρο, εάν ισχύσει, αυτοδιαψεύδεται.
Θεωρούμε ως μέγιστη κοροϊδία την τοποθέτηση του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μ. Χαρακόπουλου, το να προβάλει την επιδότηση της τήρησης βιβλίων, ως βασική πολιτική του νέου φορολογικού συστήματος χρησιμοποιώντας και ως βασικό επιχείρημα τη μείωση της ψαλίδας των τιμών, τηρώντας σιγή ιχθύος για τόσο βασικά θέματα όπως είναι τα παραπάνω.
Επισημαίνεται τέλος, σε ότι αφορά τη ψαλίδα των τιμών, η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει καταθέσει επανηλειμμένα στοχευμένες προτάσεις και έχει θέσει στο τραπέζι του διαλόγου το παραγωγικό ηλεκτρονικό τιμολόγιο, όπου μπορεί να εφαρμοστεί, όπου με αυτό τον τρόπο και θα ισχυροποιήσει τη διαφάνεια των συναλλαγών και θα χτυπήσει τις ελληνοποιήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου