Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012

Δεν αποφάσισαν αλλαγή ονόματος!

Παρά τη βροχή δεκάδες δημότες των Καμένων Βούρλων,του Μώλου και του Αγίου Κωνσταντίνου  παρακολούθησαν την αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου με  βασικό θέμα την αλλαγή ονομασίας αλλά και την επιλογή  νέας έδρας του Δήμου.
Ο Δήμαρχος Βαγγέλης Τετριμίδας , όπως έχει γραφτεί και  σε προγενέστερες αναρτήσεις του lamiafm1.gr, πρότεινε  η νέα ονομασία να είναι Δήμος Θερμοπυλών , αυτό  βέβαια είναι εκ των πραγμάτων ανέφικτο όπως τονίστηκε , αφού  οι Θερμοπύλες ανήκουν στον Δήμο Λαμιέων και το όνομα έχει κατοχυρωθεί ως  ονομασία  της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Λαμίας.
Το γεγονός  αυτό μάλιστα επιβεβαιώθηκε και στη διάρκεια της συνεδρίασης, όταν δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας επικοινώνησε με πρώην αντιδήμαρχο της Λαμίας ενώ άλλος δημοτικός σύμβουλος κατέθεσε  έγγραφο απόφασης του Δήμου Λαμιέων , περί ορισμού των Θερμοπυλών ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Λαμίας.
Παρόλα αυτά ο κ. Τετριμίδας ανέφερε  ότι  θα συνεχίσει  την συζήτηση του θέματος  με τον Δήμο Λαμιέων.
Ουσιαστικά  μέσα από μια τέτοια  κίνηση , όπως αναφέρθηκε,ανοίγει   ο διάλογος  για την πιθανή συγχώνευση του σημερινού Δήμου με τον Δήμο Λαμιέων  υπό την προϋπόθεση της θεσμοθέτησης του Καλλικράτη 2.  
Οι περισσότεροι σύμβουλοι  που  προέρχονται από τους πρώην καποδιστριακούς Δήμους Μώλου και Αγίου Κωνσταντίνου τάχτηκαν υπέρ της άποψης να  παραμείνει  ως έχει η ονομασία , αλλά μετά από την  πίεση τόσο των δημοτικών συμβούλων  του πρώην Δήμου Καμένων Βούρλων αλλά και  δημοτών και την συγκρατημένη στάση και ορισμένων δημοτικών συμβούλων άλλων συνδυασμών, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην πιθανότητα της τριπλής ονομασίας.
Δηλαδή Δήμος Καμένων Βούρλων- Αγίου Κωνσταντίνου –Μώλου. Πρόταση που απορρίπτουν  δημότες των Καμένων Βούρλων , αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της λουτρόπολης που επέμειναν στην ονομασία Δήμος Καμένων Βούρλων,ως εμπορική ονομασία που θα συμβάλει στην γενικότερη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη  όλης της περιοχής όπως τόνισαν στην επιχειρηματολογία τους.
Όσον αφορά στο θέμα αλλαγής έδρας αυτό κυρίως αναδείχτηκε από συμβούλους του Μώλου αλλά και του Αγίου Κωνσταντίνου  καθώς και από εκπροσώπους μαζικών φορέων του Μώλου.
Ειδικότερα οι σύμβουλοι του πρώην Δήμου Μώλου  επισήμαναν την αναγκαιότητα μετεγκατάστασης  του Δημαρχείου στο Μώλο,λόγω των υφιστάμενων καλύτερων κτηριακών και λειτουργικών υποδομών ενώ  σύμβουλος  από τον Άγιο Κωνσταντίνο  κατέθεσε πρόταση για  μεταφορά της έδρας στον Άγιο Κωνσταντίνο!
Η  πρόταση αυτή  προκάλεσε τη σθεναρή αντίδραση των εκπροσώπων του Μώλου ενώ  αντίθετα δεν αντέδρασαν και έμμεσα φάνηκε μάλλον να αποδέχονται  και  ορισμένοι εκπρόσωποι των Καμένων Βούρλων.
Στην ουσία   η  αποψινή συνεδρίαση που  διεξήχθη  μέσα σε  ήρεμο και  δημοκρατικό  κλίμα,  παρά  τα όσα  τις προηγούμενες ώρες διέδιδαν ορισμένοι  για εντάσεις , αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις.
Ήταν πάντως μια  πρόγευση επικείμενων αλλαγών σε επίπεδο  νέας ονομασίας  του Δήμου και  πιθανής  αλλαγής έδρας  «εφόσον όμως προηγηθούν  συζητήσεις  με όρους κοινωνίας σε επίπεδο   μαζικών φορέων από  τους πρώην καποδιστριακούς Δήμους» τονίστηκε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα όμως ήταν και μια  πρώτη προσέγγιση εκφραστών  των τοπικών κοινωνιών Καμένων Βούρλων , Μώλου και Αγίου Κωνσταντίνου με στόχο την  άμβλυνση των ακραίων τοπικιστικών  προκαταλήψεων και μάλιστα στα πλαίσια λειτουργίας ενός θεσμικού οργάνου όπως  είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.
Είναι πολύ  πιθανόν η τελική συζήτηση να διεξαχθεί μέσα στο Δεκέμβριο η το αργότερο , όπως τονίστηκε ,  ως τα μέσα Ιανουαρίου του 2013.
 http://www.lamiafm1.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου