Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη του Βαγγέλη Τετριμίδα


Από paratiritisfthiotidas.gr Συνέντευξη στον Παύλο Γ. Σφέτσα
Βαγγέλης Τετριμίδας: «Έγινε νοικοκύρεμα στο δήμο Μώλου»
«Για μας σημασία δεν έχει να αναδειχτεί κάποιος πολιτικός χώρος αλλά να πάει μπροστά ο τόπος μας», τονίζει σε συνέντευξή του στον «Παρατηρητή» ο δήμαρχος Μώλου, Βαγγέλης Τετριμίδας, ο οποίος υπογραμμίζει με νόημα ότι «μέχρι και την τελευταία στιγμή ελπίζουμε να έχουμε τη στήριξη και από άλλους χώρους».

Καταρχάς πέστε μας σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία σύστασης του ψηφοδελτίου σας. Είστε έτοιμος, είναι ανανεωμένο το ψηφοδέλτιο και σε ποιο βαθμό;
Ευχαριστώ πολύ καταρχήν για την ευκαιρία που μου δίνεται να πω δύο λόγια για το Δήμο και τις προσεχείς εκλογές. Eμείς προχωράμε με τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου που σε μεγάλο βαθμό θα είναι ανανεωμένο με ανθρώπους αξιόλογους, με γνώση, με ήθος, με ανιδιοτέλεια και με διάθεση προσφοράς, γιατί πιστεύω ότι οι νέοι Καλλικρατικοί δήμοι τους έχουν ανάγκη. Βέβαια στις κοινωνίες υπάρχει ένα πρόβλημα γιατί[.....]

πολλοί αξιόλογοι πολίτες δεν θέλουν να ασχοληθούνε με τα κοινά λόγω απαξίωσης της πολιτικής. Νομίζω όμως ότι το ψηφοδέλτιο θα είναι ότι καλύτερο και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα μπορώ να ανακοινώσω και ονόματα.

Σε ποια έργα δίνετε προτεραιότητα και πάνω σε ποιο πλάνο επίλυσής τους θα κινηθείτε;
Κοιτάξτε επειδή είμαστε εν μέσω οικονομικής κρίσης και τα χρήματα είναι περιορισμένα, το πρόγραμμα και οι στόχοι μας θα εξαρτηθούν από τις οικονομικές δυνατότητες. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι με τα υπάρχοντα χρήματα, με νοικοκύρεμα και καλή διαχείριση, η οποία δυστυχώς έλειψε στην Ελλάδα και για αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, νομίζω ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε πράγματα άμεσα τα οποία έχουνε ανάγκη οι δημότες για τη βελτίωση της καθημερινότητας τους. Μιλάμε για ένα δήμο με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης που θα μπορεί με τη προσπάθεια όλων μας να γίνει ένας εκ των καλυτέρων δήμων στην Ελλάδα.

Έχετε σκεφτεί πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα τουριστικά η περιοχή, π.χ. καθαρισμός παραλιών ή ιαματικές πηγές;
Οι ιαματικές πηγές είναι ένα πρόβλημα. Πρέπει να αναπτυχθούν ώστε να είναι πόλος έλξης ανθρώπων οι οποίοι θα τα χρησιμοποιήσουν. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να δούμε στην πορεία. Ήδη συντάσσουμε πρόγραμμα ανάπτυξης του διευρυμένου Δήμου τέτοιο που θα είναι υλοποιήσιμο. Το πρόγραμμα αυτό θα κυκλοφορήσει σύντομα. Η τακτική μας θα είναι ότι θα προγραμματίσουμε και θα παλέψουμε για αυτά που έχουν προτεραιότητα. Δε θα τάξουμε εκατό έργα και να κάνουμε ένα. Καλύτερα νομίζω είναι να πούμε δέκα τα σημαντικότερα και να τα υλοποιήσουμε.

Ένα απ’ τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα έχετε να αντιμετωπίσετε σαν αυριανός δήμαρχος είναι ότι το γυμνάσιο – λύκειο Καμ. Βούρλων στεγάζεται σε κοντέινερ. Έγιναν συζητήσεις και με τον υπουργό, δόθηκαν διαβεβαιώσεις αλλά τελικά έμειναν τα λόγια και οι υποσχέσεις. Τι θα κάνετε εσείς για να λυθεί αυτό το ζήτημα;
Από ότι γνωρίζω υπάρχει ένα πρόβλημα με οικόπεδο για κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου. Παρόλα αυτά όμως το Γυμνάσιο Καμένων Βούρλων των έξι τμημάτων τακτοποιείτε πλέον σε έξι αίθουσες κανονικές, το δε Λύκειο των οκτώ τμημάτων τακτοποιείται σε τρεις αίθουσες κανονικές στο κτίριο και πέντε αίθουσες στις νέες προκατασκευασμένες αίθουσες. Θα δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα γενικότερα σε συνεννόηση με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Πρόσφατα ήρθε στην επιφάνεια το θέμα επενδύσεων Ασιατών στα Καμένα Βούρλα. Ποια είναι η άποψή σας για το ζήτημα αυτό;
Ό,τι είναι ελαφρύτερο από το νερό έρχεται πάντα στην επιφάνεια και σαφώς δεν μπορώ να σας πω τίποτε για ένα θέμα που προέκυψε μέσα από ανώνυμους κύκλους. Όταν γνωρίζω κάτι για επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν στα γεωγραφικά όρια του δήμου, το γνωστοποιώ τουλάχιστον στο Δ.Σ. Από ότι γνωρίζω κανείς από το Δ.Σ των Καμένων Βούρλων δεν γνωρίζει κάτι γύρω από αυτό. Υποψίες δημιουργεί και η χρονική συγκυρία «προεκλογική» κατά την οποία προέκυψε το θέμα, οπότε άνθρακας ο θησαυρός. Μέχρι στιγμής στην περιοχή οι μόνοι Ασιάτες που έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους είναι μερικές δεκάδες συμπαθείς μικροπωλητές, που διατρέχουν αρκετές φορές την παραλιακή ζώνη. Αν πάντως είναι να έρθουν επενδυτές και να επενδύσουν σε τομείς που η τοπική κοινωνία θέλει να αναπτυχθεί τότε είναι όλοι καλοδεχούμενοι είτε είναι Ασιάτες, είτε Αυστραλοί είτε Αμερικάνοι.

Ο διευρυμένος δήμος Μώλου – Αγ. Κων/νου είναι έτοιμος να υποδεχτεί τον Καλλικράτη; Μεγαλώνει ο δήμος, μεγιστοποιούνται όμως και τα υπάρχοντα χρέη.
Ο διευρυμένος δήμος πλέον πιστεύω ότι θα είναι έτοιμος να δεχτεί τον Καλλικράτη. Εξάλλου πάντα ήμουν υπέρ των μεγάλων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά θα χρειαστεί δουλειά και κυρίως οργάνωση. Όσον αφορά όμως τα χρέη αυτό είναι ένα πρόβλημα. Τα χρέη κύριε Σφέτσα είναι δύο κατηγοριών: Είναι τα χρέη από τα δάνεια που έχει συνάψει ο κάθε δήμος και δεύτερον τα χρέη προς τρίτους (προμηθευτές, εργολάβους, προσωπικό). Τα χρέη των δανείων τα γνωρίζουμε, τα άλλα χρέη προς τρίτους τα γνωρίζει καλύτερα ο κάθε δήμαρχος για το δήμο του. Αλλά νομίζω ένας έλεγχος από τη κεντρική διοίκηση -κάτι που εγώ το ζητώ από τότε που ανέλαβα αλλά δυστυχώς δεν έγινε- θα διαπιστώνονταν τα μεγέθη για να γνωρίζει ο κόσμος που πηγαίνουν τα χρήματα.

Για τον δικό μου δήμο θέλω να πω κάτι επιγραμματικά γιατί στις επόμενες ημέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα πλήρης ενημέρωση για τα οικονομικά από εφαρμογής του «Καποδίστρια». Εξάλλου την καλύτερη απάντηση για τη διαχείριση του δήμου Μώλου την δίνουν οι διάφοροι τρίτοι που συναλλάσσονται με το Δήμο καθώς επίσης και οι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα ο Δήμος Μώλου έχει ένα μεγάλο χρέος λόγω δανείων που είχαν συναφθεί τις προηγούμενες τετραετίες (2.000.000 ευρώ από το 1996 έως το 2002 και 1.280.000 ευρώ από το 2003 έως το 2006). Σύνολο 3.280.000 ευρώ με ετήσια δόση αποπληρωμής περίπου 370.000 ευρώ. Εμείς όταν αναλάβαμε την 1/1/2007 επειδή στο ταμείο το υπόλοιπο ήτανε 22.000 ευρώ προχωρήσαμε στη λήψη δύο δανείων 150.000 ευρώ και 200.000 ευρώ για να καλύψουμε άμεσες λειτουργικές δαπάνες και μισθοδοσία προσωπικού. Σημειωτέων ότι το δάνειο των 150.000 ήδη έχει αποπληρωθεί. Συνεπώς το χρέος των δανείων που αναφέρονται για το Δήμο Μώλου είναι αυτό που δημιουργήθηκε από τα παλιά δάνεια των 3.280.000 ευρώ. Έγινε νοικοκύρεμα στο δήμο Μώλου, δε χάθηκε ούτε ένα ευρώ αλλά διαχειριζόμενοι σωστά μόνο τους θεσμοθετημένους πόρους ΚΑΠ και ΣΑΤΑ χωρίς άλλα έσοδα καταφέραμε να ξεχρεώσουμε το δήμο από χρέη παρελθόντων ετών ύψους 723.000 ευρώ. Εκκρεμούν ακόμη δικαστικές αποφάσεις και έχουμε και χρήματα και μπορέσαμε και προχωρήσαμε στην εκτέλεση έργων που και για αυτά θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες αναλυτική κατάσταση

Εκτός των νεόκτιστων στην Αγ. Τριάδα και τα παράπλευρα στην έξοδο για Μπράλο, διόδια κατασκευάζονται και στη δική σας έξοδο από την εθνική οδό. Τελικά με τα διόδια θα πληρώνετε και την κίνησή σας από χωριό σε χωριό. Θα ήθελα την άποψή σας επί του θέματος.
Νομίζω ότι στη Φθιώτιδα τα διόδια είναι υπερβολικά και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο. Είμαστε αντίθετοι με τα διόδια. Στη περίπτωση δε τη δική μας στην Αγία Τριάδα και στην έξοδο του Μώλου δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν διότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα και παραλήψεις. Δεν έχουν γίνει οι παράδρομοι πλήρεις και ασφαλείς, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη μέχρι τη Λαμία και η ΠΑΘΕ, δεν έγινα τα αντιπλημμυρικά και οι κόμβοι. Δηλαδή δεν έχουμε αποφύγει εξ ολοκλήρου το φονικό πέταλο του Μαλιακού και τα διόδια στήνονται. Δεν έχουν λογική αυτά τα πράγματα. Υποχρεώνονται οι πολίτες να πληρώσουν έργα που δεν έχουν γίνει και που δεν ξέρουν αν θα τελειώσουν και πότε.

Τα «Θερμοπύλια» τελείωσαν αλλά διοργανώθηκαν από άλλο δήμο. Σας πικραίνει το γεγονός ότι δεν υφίσταται δήμος Θερμοπυλών στην περιοχή μας;
Ε, ναι… Είναι μια ιστορία που έχει στεναχωρήσει τους δημότες του Μώλου γιατί τα Θερμοπύλια από πολύ παλιά ανήκαν στο Μώλο. Το 1835 συστάθηκε ο Δήμος Θερμοπυλών με έδρα το Μώλο. Ήταν λοιπόν κομμάτι του Μώλου οι Θερμοπύλες για αυτό εξάλλου στο Μώλο έχουμε Ειρηνοδικείο Θερμοπυλών, Αστυνομικό Τμήμα Θερμοπυλών, Υποθηκοφυλακείο Θερμοπυλών, Αγρονομείο Θερμοπυλών, Δορυφορικό Σταθμό Θερμοπυλών. Αλλά εκτός αυτών θα έπρεπε να υπάρχει Δήμος με την ονομασία «Θερμοπυλών» ανεξάρτητα από την έδρα γιατί αυτό το όνομα είναι πασίγνωστο σε όλο τον πλανήτη και η έλλειψή του αδικεί την ιστορία μας. Νομίζω ότι το λάθος έγινε το 1998 με τον «Καποδίστρια» που το χωριό Θερμοπύλες ενσωματώθηκε στο Δήμο Λαμιέων. Έγινε προσπάθεια με τον Καλλικράτη αλλά η κυβερνητική απόφαση ήταν διαφορετική. Εν πάση περιπτώσει εμείς προχωράμε μαζί με τους άλλους δύο δήμους Καμένων Βούρλων και Αγίου Κωνσταντίνου με συνεργασία και καλή διάθεση να αναπτύξουμε την περιοχή και να προσφέρουμε στους δημότες ό,τι το καλύτερο.

Πως κρίνετε τη δυστοκία του ΠΑΣΟΚ να ορίσει υποψηφίους; Εσείς πάντως ήσασταν ο πρώτος που ανακοινώθηκε στο νομό με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Νιώθετε κατά κάποιο τρόπο δικαιωμένος;
Κοιτάξτε, δικαιωμένος αισθάνομαι κυρίως από την μέχρι τώρα αποδοχή μου από τους δημότες. Όπως θα ξέρετε πρόσκειμαι στο ΠΑΣΟΚ αλλά κομματική ταυτότητα δεν έχω και το ψηφοδέλτιο μας όπως και στις προηγούμενες εκλογές θα αποτελείται από άξιους ανθρώπους που θα προέρχονται από όλους του πολιτικούς χώρους. Για μας σημασία δεν έχει να αναδειχτεί κάποιος πολιτικός χώρος αλλά να πάει μπροστά ο τόπος μας. Και η στήριξη από το ΠΑΣΟΚ βέβαια μας ικανοποιεί γιατί κάποιοι φαίνεται ότι αναγνωρίσανε το θετικό έργο μας στο δήμο Μώλου. Μέχρι και την τελευταία στιγμή ελπίζουμε να έχουμε τη στήριξη και από άλλους χώρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου