Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Εσβησαν τα τσιγάρα και «άναψαν» τα τηλέφωνα


Με βροχή τηλεφωνημάτων στον αριθμό 1142 κύλησε η πρώτη Ημέρα της διακοπής του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους, δημόσιους ή ιδιωτικούς. Μόνο τις πρώτες τρεις ώρες η τηλεφωνική γραμμή του υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα δέχθηκε 1.000 κλήσεις, ενώ έως τις 6 το απόγευμα οι κλήσεις είχαν ξεπεράσει τις 10.000.
Το συμπέρασμα που βγάζω είναι το εξής.Η Ελλάδα έχει γέμιση ρουφιάνους ,και με σχετική υπηρεσία κιόλας για να ξέρουμε πόσοι ρουφιάνοι υπάρχουν στην Ελλάδα και τι ώρες πιάνουν δουλεία, μέχρι στιγμής ανέρχονται στις 10.000. Εδώ στο χωριό όμως την πατήσανε γιατί τα μαγαζιά είναι όλα για καπνιστές, αλλά το θέμα ρουφιανιά θα το θίξουμε άλλη ώρα για να μαζέψουμε υλικό…

H συντριπτική πλειοψηφία των τηλεφωνημάτων (69%) αφορούσε πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του νόμου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το 31% των κλήσεων είχε ως θέμα την παροχή διευκρινίσεων για την εφαρμογή του νόμου σε χώρους εργασίας.
Παράλληλα, έγιναν και 44 καταγγελίες για παραβάσεις του νόμου, εκ των οποίων οι 30 αφορούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 13 χώρους εργασίας, κυρίως του δημοσίου τομέα.

Πάνω από το 90% των καλούντων είναι θετικοί στο νομοθετικό πλαίσιο και τηλεφωνούν για να μάθουν πώς θα εφαρμόσουν το νόμο.

Στελέχη της γραμμής 1142 τηλεφώνησαν σε 8.000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προκειμένου να τους ενημερώσουν για το νέο νόμο. Βάσει της επικοινωνίας αυτής, 1 στα 3 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προσανατολίζονται στη δημιουργία ειδικών χώρων για κάπνισμα ή στη λειτουργία τους ως χώροι καπνιζόντων.

Τα 2 στα 3 καταστήματα προσανατολίζονται στο να είναι χώροι μη καπνιζόντων ή δεν έχουν αποφασίσει ακόμη.

Η ΚΕΔΚΕ

Η έλλειψη διευκρινίσεων σχετικά με τον ελεγκτικό μηχανισμό, τις διαδικασίες είσπραξης των προστίμων, την αδειοδότηση καταστημάτων, την παραλαβή σημάτων, την έγκριση λειτουργίας των χώρων καπνίσματος κ.λπ. επισημάνθηκε χθες και από τις δημοτικές αρχές.

Και αυτό διότι δεν αναφέρεται στο σχετικό νόμο η αρμοδιότητα της Αστυνομίας ή της Δημοτικής Αστυνομίας για τον έλεγχο και την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων, με αποτέλεσμα να απαιτείται η συνεργασία και με τα συναρμόδια υπουργεία για την αντιμετώπιση του κενού που έχει προκύψει.

Το θέμα απασχόλησε και την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος ΚΕΔΚΕ στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της. Η ένωση διαπίστωσε νομικά κενά στο θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους και ζήτησε να διευκρινιστούν νομικά θέματα αναφορικά με τις πιστοποιήσεις και τους ελέγχους, επισημαίνοντας ότι η δημοτική αστυνομία δεν δύναται να πιστοποιεί κλιματιστικά και αεραγωγούς, παρά μόνο οι νομαρχίες.

Ετσι, αναμένεται η έκδοση ξεχωριστών αποφάσεων από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα ζητήματα που έχουν τεθεί πρακτικά.

Σύμφωνα με το νόμο, το κάπνισμα απαγορεύεται στους δημόσιους και ιδιωτικούς κλειστούς χώρους (με εξαίρεση τους χώρους που θα προβλεφθούν για τους καπνιστές), στα υγειονομικά καταστήματα, τα αεροδρόμια και τους σταθμούς μεταφορικών μέσων, στα κυλικεία και όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στους χώρους καπνιζόντων απαγορεύεται η είσοδος ανηλίκων.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες κυμαίνονται από 50 - 500 ευρώ και για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων από 1.000 - 20.000 ευρώ.

Από 1ης Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η διαφήμιση προϊόντων καπνού σε εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από τις 24 Ιουνίου έχουν αποσταλεί σε 212 δήμους της χώρας χιλιάδες ειδικά σήματα.

Τη Χάρτα «Δέσμευση Ζωής», μια πρωτοβουλία κατά του καπνίσματος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το Κάπνισμα, υπέγραψαν χθες πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης του καπνίσματος στη χώρα μας οι νεοεκλεγμένοι ευρωβουλευτές της Ν.Δ.

Η επικεφαλής της ομάδος των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μαριέττα Γιαννάκου, αποδέχθηκε το σχετικό αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής που ως στόχο έχει τη δραστηριοποίηση της ελληνικής παρουσίας στο Ευρωκοινοβούλιο με την υποστήριξη αποφάσεων και τη διαμόρφωση μιας πανευρωπαϊκής πολιτικής για τη μείωση του καπνίσματος.

Ενημερωτική επιστολή στα μέλη του απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά σχετικά με την εφαρμογή του νόμου «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις». http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου