Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

Θα Έρθουν Πρόσφυγες Στον Δήμο Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου;

Έντονη φημολογία  επικρατεί σχετικά με την έλευση προσφύγων στον Δήμο Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου (σε λίγο Καμένων Βούρλων με προεδρικό διάταγμα).

Στους κόλπους της τοπικής κοινωνίας υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία σχετικά με το αν αληθεύει και  αν ναι, τι, πως, ποιοι θα έρθουν.
Το portal www.fonografos.net επικονώνησε τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο κ. Ι. Συκιώτη, ο οποίος μας μετέφερε πως δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση ωστόσο λόγω του ότι η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και τις επεκτάσεις που μπορεί να έχει σε κοινωνικό επίπεδο, είναι σε συνεχή εγρήγορση.
Όπως μας δήλωσε ο κ. Συκιώτης, η όποια  ενδεχόμενη  έλευση προσφύγων στον Δήμο  αποφασίζεται εξ ολοκλήρου από την Ύπατη  Αρμοστεία και δεν εμπλέκεται σε κανένα βαθμό απόφασης ή συμφωνίας ούτε ο Δήμος ούτε καν τα αρμόδια Υπουργεία. Όπως για παράδειγμα έγινε με την Στυλίδα όπου εκεί θα πάνε 500 πρόσφυγες.
Ωστόσο οι πληροφορίες  λένε ότι δεν πρόκειται για Hot Spot, αλλά για κέντρο φιλοξενίας  οικογενειών από την Συρία που θα φιλοξενηθούν προσωρινά στο χώρο του Λεβέντη (ανάμεσα σε Καμένα Βούρλα και Άγιο Κωνσταντίνο).
Σε κάθε περίπτωση, πρώτα θα πρέπει να υπάρξει η επίσημη ενημέρωση και μετά να ενεργοποιηθούν οι τοπικοί φορείς σχετικά με το πώς θα διαχειριστούν το ζήτημα.
Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι εφόσον δεν μιλάμε για  Hot Spot αλλά για οικογένειες που θα φιλοξενηθούν μέσω της Ύπατης Αρμοστείας, οι κάτοικοι τόσο των Καμένων Βούρλων  όσο και του Αγίου Κωνσταντίνου θεωρητικά αλλά και έμπρακτα, είναι εξοικειωμένοι με τέτοιες μετακινήσεις πληθυσμών που λόγω πολεμικών συρράξεων και πολιτικών αναταραχών αναγκάστηκαν  να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους (αλβανοί και λοιποί αλλοδαποί, πρόσφυγες από την Σμύρνη που είναι εδώ και πολλά χρόνια στον Άγιο Κωνσταντίνο) ενώ φαινόμενα έντονης ξενοφοβίας και ακραίων ρατσιστικών στάσεων  δεν έχουν εκδηλωθεί ουδέποτε στην περιοχή.
Άλλωστε τα Καμένα Βούρλα και ο Άγιος Κωνσταντίνος, ως τουριστικό μέρος, συνεχώς είναι σε επαφή με ξένους  και η προσωρινή φιλοξενία θεωρητικά και εφόσον πρόκειται για οικογένειες  υπό το ελεγκτικό «μάτι»  της Ύπατης Αρμοστείας  και όχι για  άτακτη εισροή, δεν θα αποτελέσει πρόβλημα. Όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να τα δούμε όταν και αν  θα υπάρξουν επίσημες αποφάσεις.
Είναι σημαντικό, η κάθε τοπική κοινωνία, όπως της Στυλίδας, των Καμένων Βούρλων, του Αγίου Κωνσταντίνου, των Θερμοπυλών, να διαχειριστούν το ζήτημα των προσφύγων με ψυχραιμία, συγκαταβατικότητα, ανθρωπισμό και ορθολογισμό χωρίς ακραίες εκδηλώσεις που και δεν προσφέρουν κάτι αλλά και δεν είναι στο DNA τους να μην παρέχουν βοήθεια σε αυτόν που την χρειάζεται στο βαθμό βέβαια που μπορούν. Από εκεί και πέρα βέβαια, είναι ευθύνη, και εξίσου σημαντικό, της  Δημοτικής Αρχής να ενημερώσει σχετικά τους δημότες για το τι ακριβώς πρόκειται.
http://fonografos.net/
Διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

Οριστικό – Δήμος Καμένων Βούρλων Πλέον!

Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο (22 Νοεμβρίου 2016), η συνεδρίαση της Επιτροπής του Συμβουλίου Τοπωνυμιών για τη μετονομασία δήμων, κοινοτήτων, τοπικών διαμερισμάτων και οικισμών στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ανάμεσα στα προγραμματισμένα θέματα ήταν  και η αίτηση μετονομασίας του Δήμου Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου σε Δήμο Καμένων Βούρλων όπου και εγκρίθηκε ομόφωνα.
Παρόντες στην σύσκεψη ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Συκιώτης (κύριος υποστηρικτής της μετονομασίας), ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καμένων Βούρλων κ. Δ. Καραμανώλης όπως επίσης και  ο κ. Παταριάς επικεφαλής της αντιπολίτευσης μαζί με  δημοτικούς συμβούλους από τον Μώλο οι οποίοι παραβρέθησαν για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην μετονομασία.
Παρα ταύτα, το αρμόδιο όργανο έκρινε ομόφωνα το αίτημα του Δημάρχου και αποδέκτηκε τους ισχυρισμούς και τις τοποθετήσεις του ως εύλογες και δικαιολογημένες και πλέον ο Δήμος μετονομάζεται σε Δήμος Καμένων Βούρλων.
Αποτελεί μία πολύ σημαντική απόφαση που αναμένεται σε τοπικό επίπεδο, έστω και τυπικά, να επιδράσει θετικά.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη ενώ επισημοποιείται με σχετικό Προεδρικό διάταγμα.
http://fonografos.net/
Διαβάστε περισσότερα »

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016

Ελληνική Ακαδημία Αρχιμάγειρων. Οι μικροί σεφ επιστρέφουν!

Η Ελληνική Ακαδημία Αρχιμάγειρων ξεκίνησε και φέτος τα μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (πρώην Ορφανοτροφείο Λαμίας).

Διοργανώτρια της δράσης όπως και πέρυσι, είναι η Ελένη Κουμαντάνου, ενώ μαζί της είναι ο Φώτης Καίσαρης και ο Σοφοκλής Βάρσος.

Στόχος μέσα από την τέχνη και το παιχνίδι, τα παιδιά να διασκεδάσουν μαθαίνοντας συγχρόνως τα μυστικά αγαπημένων γεύσεων.
http://www.efthia.gr/
Διαβάστε περισσότερα »