Κυριακή, 28 Ιουνίου 2009

Η γη γυρίζει ……..

Η γη γυρίζει …….. προσέξτε και εσύ να μην πάθει τίποτα….και σταματήσει……..


Time Lapse Earth (teaser #1) from Sensei Studios on Vimeo.

Διαβάστε περισσότερα »

Τραγούδι για τον Μαλιακό

Το φαινόμενο ήρθε και παρήλθε χωρίς κανείς να εγγυάται αν θα εμφανιστεί ξανά και πότε. Το μόνο σίγουρο είναι πως μια αιτία το γέννησε, μια κατάσταση το έθρεψε.
Το ξέρουμε καλά και πρέπει έστω και αργοπορημένα να το ομολογήσουμε: Ο καθένας μας έχει ένα μερίδιο ευθύνης, μικρό ή μεγάλο, για την ρύπανση του Μαλιακού, με το μεγαλύτερο βέβαια να βαραίνει τους γνωστούς ρυπαντές που διαχρονικά και ατιμώρητα ρυπαίνουν με αποτέλεσμα η θάλασσά μας να αργοπεθαίνει, με την ανοχή αν όχι τη συνενοχή της οργανωμένης πολιτείας και των φορέων της.
Τόσα χρόνια, λοιπόν, που οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν πως αν συνεχίσουμε έτσι ο Μαλιακός κινδυνεύει, δεν κάνουμε παρά τα ελάχιστα. Αντίθετα ο όγκος των αποβλήτων, των σκουπιδιών και των λυμάτων μεγαλώνει συνεχώς (Απόβλητα εργοστασίων και ελαιοτριβείων, Αστικά λύματα, Ιχθυοτροφεία, Λύματα κτην/κών μονάδων, Φυτοφάρμακα και λιπάσματα, Χημικά στις τσιμεντοενέσεις), ενώ τα μεγάλα έργα στη κοιλάδα έχουν μεταβάλει την υδραυλική συμπεριφορά της λεκάνης.
Μία είναι η λύση για την πραγματική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου και του κόσμου του Μαλιακού: Να βρούμε τους τρόπους και τα μέσα ώστε ο άνθρωπος να μην φέρεται αλαζονικά και απερίσκεπτα σε βάρος της φύσης και των συνανθρώπων του.
Σεβασμός προς τη ζωή και το περιβάλλον.
Τήρηση της νομοθεσίας και των Αρχών του Δικαίου.
Δικαίωμα στις γενιές που ακόμα είναι αγέννητες.
Ξεκινώντας πρώτα από τον εαυτό μας, όλοι μαζί, ας απαιτήσουμε
το σταμάτημα της καταστροφής του Μαλιακού.
Δραστικά μέτρα τώρα για την απορρύπανση και εξυγίανση του Κόλπου
Εγγύηση αποτελεί η ανάπτυξη ενός ισχυρού κινήματος ενεργών πολιτών
Η συμμετοχή είναι το κλειδί. ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS.
Η Κίνηση Πολιτών “Μαλιακός SOS” λειτουργεί πέρα από πολιτικά, κομματικά ή οικονομικά συμφέροντα.
Καλούνται να συμμετέχουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για έναν πραγματικά καθαρό Μαλιακό, στολίδι του τόπου μας, πηγή ζωής και πλούτου για μας και τα παιδιά μας.
Συγκέντρωση υπογραφών στο http://maliakos-sos.blogspot.com/
Διαβάστε περισσότερα »

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009

Τι απέγινε η πρόβλεψη του Βαρώτσου και του ΒΑΝ για το σεισμό ?

Στις 20 Μαϊου, το Blog "o-peitaiotis", μας ενημέρωνε για τη δημοσιοποίηση μιας πρόβλεψης του ΒΑΝ για σεισμό, που... δημοσιεύθηκε στις 18 Απριλίου 2009, στη γνωστή ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κορνέλ. Σύμφωνα με την πρόβλεχη "η περιοχή την οποία εξετάζει ως ύποπτη, εντοπίζεται μεταξύ των δύο πλευρών του άξονα, από την Αιγιαλεία μέχρι την Εύβοια". Έχουν περάσει τρεις μήνες και η "πρόβλεψη" δεν επαληθεύθηκε !Το σχετικό post Σήματα ΒΑΝ είδε ο καθηγητής Π. Βαρώτσος
όπως και η "πρόβλεψη" του "πρακτικού σεισμολόγου" Ηλία Τσιάπα, (Στις 27 Φεβρουαρίου θα γίνει μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα ), που επίσης ΔΕΝ επαληθεύτηκε.
Αν και πικραίνουμε ορισμένους, που ενθουσιάζονται με τέτοιες υποθέσεις, μήπως είναι ώρα να σταματήσουν οριστικά, οι "μαντεψιές" και να σοβαρευτούμε δεχόμενοι τις ανθρώπινες αδυναμίες και ανεπάρκειες ;
Διαβάστε περισσότερα »

Ηλίας Καλλιώρας:"και με υπογραφή Υπουργού, κάνουμε μπάνιο και τρώμε ψάρια"

Με δελτίο τύπου, που μας έστειλε, ο βουλευτής της Ν.Δ. στη Φθιώτιδα, κ. Ηλίας Καλλιώρας, ενημερώνει τους πολίτες, ότι για πρώτη φορά υπάρχει γραπτή απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με υπογραφή Υφυπουργού, για το Μαλιακό Κόλπο.Πρόκειται, αναφέρει, για σημαντική πολιτική εξέλιξη, αφού, πέραν από τις διαβεβαιώσεις του Νομάρχη, του ΕΘΙΑΓΕ και άλλων φορέων και παραγόντων, υπάρχει πλέον και επίσημη υπογραφή Υπουργού που αναφέρει ρητά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Όλοι οι λουόμενοι μπορούν να κολυμπήσουν ελεύθερα στις θάλασσες της Φθιώτιδας και οι πολίτες να καταναλώσουν άφοβα ψάρια. Και συνεχίζει ότι στις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και όχι μόνο του Βουλευτή Φθιώτιδας, κ. Ηλία Καλλιώρα, για τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου ψαριών στο Μαλιακό Κόλπο, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη προστασία του Μαλιακού, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απάντησε τα ακόλουθα: «Με το από 8-4-2009 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έγινε γνωστό ότι δείγματα σάρκας ψαριών και υδάτων, από την περιοχή του Μαλιακού Κόλπου, εστάλησαν για τοξικολογική ανάλυση στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών (Ινστιτούτο Βιοχημείας, Τοξικολογίας) και στο Ινστιτούτο Λοιμοδών και Παρασιτικών Νοσημάτων (ΙΛΟΙΠΑΝ-Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τις ασθένειες των Ιχθύων).Τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης σε ιστούς ήταν αρνητικά σε φυτοφάρμακα, οργανικά δηλητήρια, βαριά μέταλλα, ενώ οι μικροβιολογικοί έλεγχοι ήταν αρνητικοί και με βάση τον παρασιτολογικό έλεγχο δεν διαπιστώθηκαν παθογόνα παράσιτα.Επιπλέον, σύμφωνα με τα από 13-4-2009 αποτελέσματα των εξετάσεων που διενεργήθηκαν στην Εργαστηριακή Μονάδα Θαλασσίων Τοξικών Μικροφυκών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε δείγματα νερού και ιχθύων, τα μικροφύκη που βρέθηκαν κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και στα επίπεδα αφθονίας που ανιχνεύθηκαν στο Μαλιακό Κόλπο, δε συνιστούν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.
Όσον αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία και τη διαχείριση του Μαλιακού Κόλπου, σας ενημερώνουμε για ακόλουθα: Αποζημίωση των αλιέων της περιοχής: Σύμφωνα με τα ισχύοντα, δεν υπάρχει η δυνατότητα αποζημίωσης των αλιέων από τον ΕΛΓΑ, καθόσον δεν υπάγονται σε καθεστώς ασφάλισης ανάλογο με αυτό των αγροτών. Παρόλα αυτά, προωθείται η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να περιλαμβάνεται στους σκοπούς του ΕΛΓΑ και η ασφάλιση της αλιευτικής παραγωγής και του αλιευτικού κεφαλαίου από φυσικούς κινδύνους.Δημιουργία Φορέα φύλαξης και ελέγχου της προστατευόμενης περιοχής του Μαλιακού: Ο έλεγχος και η εφαρμογή της ισχύουσας αλιευτικής νομοθεσίας και η επιβολή κυρώσεων είναι αρμοδιότητα της Λιμενικής Αρχής. Η Δ/νση Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταρχήν, δεν απορρίπτει την πρόταση για δημιουργία αλειοφυλακής, η οποία σήμερα δεν προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
Τροποποίηση ισχύουσας νομοθεσίας: Τα εθνικά διαχειριστικά μέτρα για την αλιεία στη θάλασσα, λαμβάνονται στο πλαίσιο του άρθρου 10 του Ν. Δ/γματος 420/1970, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, με στόχο τη βιώσιμη εκμετάλλευση των έμβιων πόρων, σε συνδυασμό με τις βιώσιμες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.Η ύπαρξη επιστημονικών στοιχείων είναι απαραίτητα για την τεκμηρίωση των όποιων αποφάσεων, που αποβλέπουν στην περιβαλλοντική προστασία και έχουν οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 2β του Καν. (ΕΚ) 2371/2002 «η διαδικασία λήψης αποφάσεων που θα στηρίζεται σε έγκυρες επιστημονικές συμβουλές…) αποτελεί μία από τις αρχές ορθής διαχείρισης που πρέπει να ακολουθούνται, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής».
http://lamianews.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα »